tr:Teori ve Analiz: Yaygın Yanılgıların Listesi: Difference between revisions

From EvaWiki
Jump to navigation Jump to search
No edit summary
Line 202: Line 202:
''"Öncelikle hayranları kızdırmak için üzücü bir son kullanmadık. Üzgün olduklarında, bu bizi gerçekten rahatsız ediyor. Kişisel olarak, mutlu bir sonun iyi olduğunu düşünüyorum, ancak çok kolay başarılırsa değil. Bu iyi olmaz."'' - [https://www.evamonkey.com/writings/thomas-owen-kazuya-tsurumaki-amusing-himself-to-death.php Yardımcı Yönetmen Kazuya Tsurumaki]
''"Öncelikle hayranları kızdırmak için üzücü bir son kullanmadık. Üzgün olduklarında, bu bizi gerçekten rahatsız ediyor. Kişisel olarak, mutlu bir sonun iyi olduğunu düşünüyorum, ancak çok kolay başarılırsa değil. Bu iyi olmaz."'' - [https://www.evamonkey.com/writings/thomas-owen-kazuya-tsurumaki-amusing-himself-to-death.php Yardımcı Yönetmen Kazuya Tsurumaki]


==Televizyon Animesinin Sonu “Gerçek Son”dur==


Evangelion'un prodüksiyonunu çevreleyen birçok şehir efsanesi ve yukarıda bahsedilen "intikam" söylentisi sayesinde, bazı insanlar serinin [[tr:26. Bölüm|26. bölümde]] bitmesinin gerçek, "orijinal" son olduğunu ve EoE'nin hayranlara karşı yapılmış bir yanıt olduğunu sanmaktadır. Bununla birlikte, tamamlayıcı materyal ve röportajlar, EoE'deki [[tr:26'. Bölüm|26’. bölümün]]  Anno'nun orijinal planlarını temsil ettiğini açıkça belirtmektedir. Bununla birlikte, EoTV (End of TV, televizyon animesinin sonu), hâlâ önemli ve tematik olarak alakalı olsa da GAINAX’ın niyetlerini uygun şekilde temsil edecek zamanının olmaması nedeniyle bu şekilde yapılmıştır. Ancak bu, EoTV'yi bir kenara atmaz ve EoE genel olarak, anlatısal olmasa da tematik olarak, EoTV'nin tamamlayıcısı ve tam bir ikamesi olarak kabul edilir.
Örneğin:
:"25’. bölüm, “Hava”, televizyon animesinin yapımı sırasında tamamlanmış olan orijinal bir senaryodur fakat prodüksiyon süresi sınırlamaları ve bazı sorunlar sebebiyle bu senaryo kullanılamamış, yerine televizyon animesinde gördüğümüz 25. bölüm hazırlanmıştır ve 26. bölüm de onunla birlikte dramatik bir şekilde devam etmiştir. Bu anlamda 25. bölüm, başlangıçta amaçlanan içeriğe bir geri dönüş olarak düşünülebilirdi. Buna karşılık, 26. bölüm, çok daha fazla hikâye ve dramatik hikaye içermektedir. Bu yüzden televizyon animesinin 26. bölümünde konu iyice derinleşmektedir. - [[tr:Red Cross Book|Red Cross Book]]'tan, kitaba [http://evaotaku.com/html/rcb-production.html buradan] ulaşabilirsiniz.:


[[Category:Theory and Analysis]]
[[Category:Theory and Analysis]]
[[Category:A to Z]]
[[Category:A to Z]]
[[Category:Turkish Language Pages]]
[[Category:Turkish Language Pages]]

Revision as of 10:28, 9 May 2021

Bu geçici bir listedir.

Lütfen Evaotaku'daki SSS bölümüne de bakın. Ayrıca bakınız: Evangelion Ekibinin Açıklamaları.

Bu yazı genellikle orijinal seriye veya genel olarak franchise'a yanıt vermektedir. Rebuildler adına sorulan sorular için bkz:

Kılavuzlar: Evangelion 3.33 SSS

Kılavuzlar: Evangelion 3.0+1.0 SSS

Evangelion Dini Bir Propagandadır

NGE'deki dini sembolizm, aslında herhangi bir dinsel anlamlı gönderme olduğu söylenemez. Evangelion’un yapımındaki Müdür Yardımcısı Kazuya Tsurumaki'nin bu konudaki açıklaması:

“Japonya'da çok sayıda dev robot şovu var ve hikayemizin bizi insanların ayırt esmesine yardımcı olacak dini bir temaya sahip olmasını istedik. Hristiyanlık Japonya'da alışılmadık bir din olduğu için bunun gizemli olacağını düşündük. Aynı zamanda Evangelion’un yapımında çalışan hiçbir kişi de Hristiyan değildi. Gösterinin gerçek bir Hristiyan anlamı yok, sadece Hıristiyanlığın görsel sembollerinin havalı göründüğünü düşündük. Gösterinin ABD ve Avrupa'da dağıtılacağını bilseydik, bu seçimi yeniden düşünebilirdik.” - Kazuya Tsurumaki: Soru-Cevap Amusing Himself to Death adlı röportajdan

2001’den kalma, birçok kişi tarafından yanlış anlaşılmış bir makalede: “Ancak serinin sonunda havarilerin aslında insanlıktan önce gelen Yaratılışta (İncil’deki Yaratılış’dan bahsediyor) başarısız girişimler olduğu ortaya çıkıyor.” şeklinde bir cümle bulunmaktadır. Bu ve serinin ilk bölümlerinin yanlış çevirileri böyle bir söylentiye sebebiyet vermiştir.

LCL “Eklem Bağlantı Sıvısı” Anlamına Gelir

Manga LCL'in "Eklem Bağlantı Sıvısı" olduğunu söylüyor

Televizyon animesinde "LCL" harflerinin ne anlama geldiği söylenmiyor ama ne anlama gelmediklerini biliyoruz. Death and Rebirth filminde:

“Bu arada, L.C.L'in "Link Connected Liquid in kısaltması olduğu şeklindeki yaygın fikir yanlıştır.” cümlesi yer almaktadır.

(Filmin içinde değil. Filmlerin CD’lerinde bazen yönetmenlerin yapımcıların eklediği videolar olur. Onlardan birinde ve yazılarda geçmekte. Evangelion’un birçok filminin CD’sinde bu tarz açıklamalar mevcuttur.)

Evangelion Chronicle, L'lerden birinin "Lilith" anlamına geldiğini öne sürse de hiçbir yerde ne anlama geldiği söylenmiyor.

Sadamoto'nun manga versiyonunda LCL'in, bir bölüm başlamadan önce dosyada yazılan Link Connect Liquid'i temsil ettiği söyleniyor. Görünüşe göre bu, manganın farklı olduğu örneklerinden biri]. Sadamoto'nun bazı röportajlarda söylediği bir şeydir bu.

GAINAX’ın Parası Bitti ve/veya Sansürlendi

Evangelion'un prodüksiyonuyla ilgili en çok bilinen efsane, dizinin sonunun parasızlık ve/veya ağın sansürünün bir sonucu olarak ortaya çıktığı fikridir. Gerçekte, Evangelion'un sorunlu üretimi çoğunlukla kötü planlama, değişen kararlar ve zamanın tükenmesinin bir sonucuydu. Yapımcılar ve ağ tarafından belirlenen kısıtlamalar yani sansürler, asgari düzeydedir. Tek önemli örnek Toji'nin ölümünün uzuvlarını kaybetmesi şeklinde değiştirilmesidir. 1995'teki Aum Shinrikyo saldırıları gibi üretimi etkileyen başka faktörler de var. Bu, serinin başlangıçta planlandığı gibi promosyon mangasından önce veya onunla birlikte yayınlanmamasının nedenlerinden biridir aynı zamanda. (Bu konudan manga yazımızda bahsetmiştik. Manga yazısına ulaşmak için spoiler kanalı içerisinde “Evangelion mangası” yazarak ulaşabilirsiniz.)

A Cruel Angel’s Thesis Şarkı Sözlerinde Olay Örgüsüyle Alakalı Mesajlar Var

Bu oldukça doğal bir varsayımdır. Evangelion'un tema şarkısı A Cruel Angel's Thesis'in seri için gizli bir anlamı olduğunu ve olay örgüsünü aydınlatmaya yardımcı olduğunu iddia eden birçok insan vardır. Aslında, bu şarkı, serinin yaratıcılarının herhangi bir müdahalesi olmadan yazılmıştır, şarkı yazarı seri hakkında neredeyse hiçbir bilgiye sahip değildi ve serinin önerisini gözden geçirdi (muhtemelen Neon Genesis Evangelion Önerisi) ve çok yüksek ihtimalle hızlıca ileriye sararak ilk iki bölümün prototipini izlediler ve aslında geniş ölçüde seriyi “sığdırmak” adına hizmet etti. (Daha fazla bilgi için Oikawa'nın röportajlarını içeren A Cruel Angel's Thesis adlı makaleye bakınız.) Anno başlangıçta Borodin'in Poloveç Danslarından bir alıntıyı açılışta kullanmak istedi, ancak yapımcılar bunu onaylamadı ve bunun yerine bir J-Pop şarkısı kullanmaya karar verdi ve sonunda bu şarkının yaratılmasıyla sonuçlandı.

Komm, Süsser Tod ve Everything You've Ever Dreamed'in Anno tarafından yazıldığını (daha sonra İngilizceye uyarlanmış olsa da) ve ACAT'tan daha yetkili kabul edilebileceğini belirtmek gerekir.

Evangelion Küçük Bir Franchisedır

Bu biraz tuhaf bir fikirdir ve çoğunlukla İngilizce konuşan fandomda görülür, Evangelion'un İngilizce konuşulan pazarlarda bulunması, sorunlu ve dağınık geçmişi nedeniyle birçok kişi Evangelion'un bir franchise olarak küçük, yeraltı yapım olan kült bir klasik olduğunu varsaymasına neden olur. Ancak bu iddia, Eva'nın Japon kültürü ve medyası üzerinde sahip olduğu devasa etkiyi hiçe saymaktadır ya da tamamen farkında değildir, Evangelion genellikle tüm anime endüstrisi için yeniden tanımlayıcı bir çalışma olarak gösteriliyor ve Rei'nin devasa popülerliği, "Premium Kız" olarak anılmnası, ondan ilham alanınan yüzlerce karakterin oluşmasını sağlamıştır. Evangelion, aslında, Japonya'da bir popüler kültür fenomeni ve hatta Batı'nın önemli bir bölümünde görece ana akım statüsüne ulaştı. Bu yanılgının bir başka etkisi de, bugünlerde Evangelion ürünlerinin çeşitliliği ve algılanan şamalılığı karşısında şaşkınlık yaratıyor; gerçekte bu, anime yayınlanmadan önce bile muazzam miktarlarda zaten mevcuttu. E-Mono adlı, 1997'de çıkarılan 143 sayfalık bir ticari mal kataloğu bunun kanıtıdır.

İspanyolca, Portekizce, İtalyanca ve Fransızca konuşan fandomlar iyi bir karşı örnektir, çünkü tüm bu ülkelerde anime, Evangelion ilk yayınlanmadan yıllar önce, hatta 1980'lerde ve 1990'larda kamu televizyonunda gösterildi. Bu, Evangelion'un birçok yönden pek çok karikatürden biri olduğu anlamına gelir, elbette kendi başına ün kazanmış olsa da. Bu aynı zamanda, kendi pazarlarındaki yan ürünlere ve tamamlayıcı malzemelere, tamamen çevrilmiş, genellikle İngilizce konuşan hayranlar için mevcut olandan daha yüksek standartlara daha fazla erişime sahip oldukları anlamına gelir; burada anime, 2010'lara kadar nispeten niş bir ilgi ve alt kültür olarak kalacaktı. Bu yan ürünler ve Evangelion mangaları, özellikle Angelic Days ve Shinji Ikari Raising Project olmak üzere bu ülkelerde kendi başlarına önemli bir popülerliğe sahiptir. Bu arada, İngilizce konuşan pazar, ADV'nin erken VHS sürümlerinin sınırlı erişilebilirliğinden zarar gördü ve çoğunlukla bootleg'lere ve hayran çevirilerine dayanıyordu. Bu nedenle, bugün bile birçok yasadışı yayın sitesi, çoğu kişinin resmi çeviri olduğuna inandığı hayran çevirilerini kullanmaya devam ediyor. ADV daha sonra 2001 ve 2003'te Perfect Collection ve Platinum Collection adlı iki DVD koleksiyonu yayınlayacaktı. Her birinin diğerlerine göre önemli farklılıkları vardır. Platinum Collection sürümü genel olarak iyi olsa da, yine de bazı sorunları var ,dublaj aynıdır, ve yıllar sonra gelmişti ve oldukça sınırlı üretimi 2009'da ADV'nin feshedilmesi nedeniyle kısa kesildiği için hâlâ sınırlı sayıda bulunuyor. Bu aynı zamanda hayranların kendilerini temel alabilecekleri birden fazla resmi (ve hayran yapımı) yerelleştirmeye sahip olmasına yol açmıştr ancak bu, 2019'daki Netflix sürümünden sonra iyileşmiştir.

Avustralya aslında bir istisnadır, Eva'nın Evangelion'un başlangıcından yıllar önce halka açık bir televizyon gösterimini almış, sınırlı (ancak çok küçük bir pazar da ABD, İngiltere ve Kanada'ya karşı bir etki yaratmaktadır) ve ABD'de Toonami'de yoğun bir şekilde düzenlenmiş gösterim yapmıştır 2003'te. Daha sonra, 2005 yılında Adult Swim'de düzenlenmemiş bir yayın, özellikle Amerikalılar olmak üzere İngilizce konuşan hayranların yeni bir dalgasını getirmiştir.

Manga Hikâyenin veya Zaman Çizelgesinin Orijinali veya İlk Sürümüdür

Bu genellikle daha sonra anime olarak uyarlanan birçok manga için geçerli olsa da, Evangelion aslında Hideaki Anno tarafından bir anime dizisi olarak yaratıldı ve manga bunun yerine karakter tasarımcısı Yoshiyuki Sadamoto tarafından televizyon animesini tanıtmak için tasarlanmış bir tamamlayıcı olarak oluşturuldu. Ancak animenin ilk yayını gecikti, fakat NGE'nin popülaritesi manganın devam etmesine neden oldu. Animenin hikayesinin çoğunu kesmesine rağmen, manga, çok tutarsız bir program ve birkaç yıl süren aralar sayesinde 2013'te tamamlandı. Manga'nın yazarı ve animenin karakter tasarımcısı Sadamoto (senarist olarak herhangi bir ilgisi yok), manganın ayrı bir proje olduğunu defalarca belirtti. Sadamoto, animenin daha işbirlikçi üretiminin aksine, mangayı hiç kimseye danışmadan tamamen kendi başına yaptığını ve tüm farklılıkların kendisi tarafından belirlendiğini belirtti. Evagelion mangasından "önceden var olan bir çalışmanın yeniden işlenmesi" olarak bahsetti. Ve ayrıca hayranlardan animeyi veya Rebuild filmlerini anlamamak için kullanmamalarını istedi. Özellikle, manganın sonundaki Mari bonus bölümünün sadece hayran servisi olduğunu söylemiştir.

Mari veya Kaworu Zaman Yolcusudur

Yukarıda ve diğer öğelerde bahsedildiği gibi: Sadamoto, Mari'yi eklediğini ve Anno'nun mangaya hiçbir katılımı olmadığını veya hiçbir şeyi onaylamadığını ve Mari bonus bölümünü hayran hizmeti olarak eklediğini açıklıyor. Bundan başka durumlarda da bahsedilmektedir.

Diğer bölümlerde bahsedildiği gibi, bu aynı zamanda kendi yaratıcılarına göre kanonik olmayan yan ürünler ve manganın "orijinal" hikaye olduğu efsanesi nedeniyle de geçerli değildir -yukarıya bakınız-. Kaworu'nun durumu, serinin tamamında, zaman çizelgeleri veya birden fazla evren fikriyle oynama durumunda Campus Apocalypse ve Angelic Days gibi yalnızca iki spin-off vardır. Bunları bir argüman olarak kullanmak, Kaworu'nun farklı spin-offlardaki normalden daha düşük önemini göz ardı etmektedir. Bunların ilki ilki, Rei-Shinji merkezli bir "paranormal" hikâye olup, yalnızca "Yggdrasil"i "gerçekliğin dokusu" olarak tutan belirsiz bir İskandinav referans hikayesidir ancak bu, tüm Evangelion serisinin geri kalanına tamamen yabancıdır. İkincisi ise Asuka ve Shinji'ye odaklanan romantik bir komedidir. Kaworu, Shinji'ye çocukken, sonsuza kadar onunla bir tür cep boyutunda kalmasını bile teklif eder ve Shinji bunu reddeder. Kaworu bu olaydan sonra bile gerçeklikten kayboluyor ve bir sonraki bölümde Gendo ve Yui'nin geçmişte bir araya gelmelerine yardımcı olmanın yanı sıra Shinji ve Asuka'nın gelecekteki ilişkileri için kısaca iyi dileklerde bulunduğu gösteriliyor. Bu, zamanda seyahat eden herhangi bir karaktere sahip olan tek spin-off'tur. Shinji Ikari Raising Project’de (bir video oyunu) Kaworu, SEELE için bir "casus" olarak yalnızca çok kısa bir süre için yer alıyor ve bu ecchi komedi öyküsünde komik bir kısım olarak kullanılıyor, ancak bundan sonra kalan 10’dan yıl boyunca hikâyeden tamamen yok oluyor. Girlfriend of Steel video oyunundan ekstra kanonik bir karakter olan Mana Kirishima, aynı muameleyi görür ancak daha uzun bir varlığa sahiptir. Genel olarak Kaworu, spin-off'ların ve oyunların çoğunda bile bulunmuyor ve bulunduğu zaman da yalnızca onunla savaşılan bölümlerde oluyor. Başka bir yerde bahsedildiği gibi, bu spin-off'ların amacı tamamen ticaridir ve tüm karakterlerin ve eşleşmelerin hayranları için eğlence ve hayran hizmeti olarak ve bu durum Asuka ve Rei için de aslında bir istisna değil, bir kuraldır. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi burada da bulabilirsiniz.

Son filmde neler olacağına bağlı olarak, bunun anime ve Rebuildler ile ilgili "Devam Teorisi (Sequel Theory)" için geçerli olmayabileceğini unutmayın. Bu aynı zamanda bunun bir anlamda geçerli olabileceği ihtimalini de ortaya çıkarır ki seride “Kuantum Rei” (Rei’nin Hayaletimsi Görünümleri ve Kuantum Mekaniği yazısından) serideki uzay-zaman boyunca doğrusal olmayan bir varlığa sahiptir.

Manga, Yan Ürünler ve/veya Video Oyunları Kanon veya Seriyi Tamamlayıcı Niteliktedir

Ayrıca bakınız: tr:Teori ve Analiz: Kanon Nedir?

Yukarıya bakınız. The Notenki Memoirsta, Anno'nun ek materyale ne kadar kayıtsız kaldığı bile yorumlanıyor. 2021 NHK belgeselinde Megumi Ogata, Anno tarafından yazılmayan Evangelion'un "gerçek Evangelion" olmadığını da belirtiyor. Bu elbette ticari ürünler için de geçerlidir. Hayashibara ayrıca onlara "Eva" olarak değil, yalnızca hayran hizmeti olarak görmektedir:

"Bir süredir böyleydi, ama iyi ya da kötü, filmler arasında çeşitli "Kaçışlar" oldu ve Rei'ye gelince, son sekiz yıldır etli ve kanlı, sesi kesilmedi. Pachinko ve video oyunları gibi çeşitli işbirlikleri yapıldı. Bununla birlikte, bunlar sadece geçmişten gelen ünlü cümlelerin yeniden yaratılması veya geçmişten cümlelerin günümüz oyunlarına dahil edilmesidir, böylece oyunlardan hoşlanan insanlar geçmişi hatırlayabilir. Yalnızca Anno'nun yeni yarattığı "Eva" nihayetinde şimdiki zaman, gelecek ve yeni çalışmadır. Dokunduğumda taze soyulmuş bir meyve gibi sulu ve tazeliğe sahip, bu da beni sinirlendiriyor ama aynı zamanda mutlu ediyor. Her şeyden önce, başka bir Rei'nin [Ayanami Rei (geçici adı)] bu kadar konuşkan olmasını beklemiyordum. Bunu daha önce defalarca söyledim ama Ayanami Rei anime dizisinde kendini havaya uçurduğunda benim için bitti. Onunla vedalaşmışım gibi hissettim, ama sonra Rei tekrar "belki üçüncü" şeklinde göründü ve ondan sonra, birçok Raising Project'te veya oyundan birinde göründüğümde, bunun beşinci, altıncı, yedinci veya sekizinci Rei olduğunu düşünürdüm ve onunla çalıştığımı, benim için daha kolay hale getirmek için onu anlamlandırmak için onu anlamaya çalışırdım ve işimi yapardım." - Megumi Hayashibara, 3.0+1.0 Kitapçık Röportajları

Birinci Patlama Dinozorları Öldürdü

Birinci Patlama’dan asla bahsedilmedi ve ekranlarda gösterilmedi. Bu birçok hayranın İkinci Patlama’yı göktaşı çarpması olarak bilmesinden ötürü Birinci Patlama’yı da 65 milyon yıl önce, Kretase döneminde gerçekleşen dinozorların yok olması olayı olarak yorumlamalarına sebebiyet vermiştir.

Shinji'nin not defterinden bir sayfa

Bununla birlikte İlk Patlama (“Dev Patlama” olarak da bilinir) aslında 4 milyar yıl önce Karanlık Ay’ın Dünya’ya çarpmasıdır. Patlamanın bir sonucu olarak, Karanlık Ay'ın kayalık dış yüzeyi de dahil olmak üzere büyük miktarda enkaz yörüngeye fırladı ve Dünya'nın uydusu Ay ile birleşti. Bu, Gizli Bilgilerde açıkça belirtilmiştir. Yukarıdaki ders kitabı sayfasındaki "göktaşı" teorisi bir kapak hikayesidir ve İkinci Patlama'yı bir meteor üzerinde suçlama çabasının bir parçasıdır.

"Cehennem Baronları"

Eva fandomunun neredeyse başlangıcından beri, Evangelionların "Cehennem Baronları" olarak adlandırılan İncil varlıklarına dayandığına dair bir internet söylentisi çıkmıştır. Bu teori ile ilgili iki sorun var:

Birincisi, İncil'de veya başka herhangi bir Yahudi-Hıristiyan kaynağında "Cehennem Baronu" diye bir şey olmamasıdır. Bu terim için yapılan kapsamlı aramalar, yalnızca Eva'ya ve video oyunu Doom'a çıkmaktadır. Bazı kaynaklar Baronların "Mahşerin Dört Atlısı" ile aynı şey olduğunu iddia ediyor, ancak Baronlarla alakalı yapılan açıklamalar Atlılar ile uyuşmuyor.

Diğer problem ise, Evangelionların neye dayandığını tam olarak bilmemizdir. Evalar temelde oni'ye dayanıyordu (genellikle "iblis" veya "ogre" olarak çevrilir, ancak aslında belirli bir Japon canavarı türüdür). Anno'nun kendisi (Aerial Magazine'de yayınlanan bir röportajda):

Japonya'da “Oni” adında bir canavar var; kafasından dışarı çıkan iki boynuzu vardır ve Eva'nın genel imajı buna dayanmaktadır. Ayrıca bu "robot canavar" görüntünün altında aslında bir robot değil, dev bir insan olduğu izlenimini vermek istedim. - Anno’nun Yuvarlak Masa Tartışması

Oni görünümlü bir Evangelion taslağı

Yukaırda görülen Evangelion eskizinde Anno’nun oni kökenleri ile hareket ettiği görülmektedir. Ikuto Yamashita, bu temel önermeden yola çıkarak Anno ile uyumlu şekilde Evaları bildiğimiz şekliyle geliştirdi (EoE'nin MPE’leri hariç).

İkinci Patlama’dan Sonra Doğanlar Ruhsuzdur

İkinci Patlama’dan sonra doğum oranındaki düşüşü açıklamak için kullanılan tuhaf bir fikir ve neden sadece İkinci Patlama’dan sonra doğan çocukların Evangelionlarla senkronize olabildiğini açıklamak için kullanılıyor. Ritsuko'nun 20. bölümde -İkinci Patlama’dan sonra doğan- Shinji'nin bir ruhu olduğunu açıkça belirttiği gibi bu teorinin hiçbir temeli yoktur.

Sadece İkinci Patlama’dan Sonra Doğan Çocuklar Eva Pilotu Olabilir

Evangelion için yazılmış birçok sitedeki özetlerde ve kılavuzlarda bazı nedenlerden dolayı hâlâ mevcut olan bu fikir, Shinji, Asuka, Rei ve Toji'nin yani özellikle İkinci Patlama’dan sonra doğdukları için pilot olduklarını iddia etmektedir. Bu kesinlikle yanlış olmasa da (kesinlikle yanlış olduğunu belirten bir açıklama yapılmamıştır bu konu üzerinden), okuyucuyu İkinci Patlama sonrası dünyasının bu olaydan sonra doğan çocuklarda bir tür etkiye sahip olduğunu varsaymasına neden olur, ancak bu konuda seride hiçbir kanıt ve hatta herhangi bir ima yoktur. Evangelionlara pilot olmalarının sebebi, Evangelionların içlerinde gömülü pilotların annelerinin ruhlarıdır. Hikari, Toji ve Kensuke'nin de annelerini kaybettiği ima ediyorlar ve bu muhtemelen 2A sınıfının tamamını kapsıyor.

Doğal olarak Rei ve Kaworu, sırasıyla Lilith ve Adam'ın ruhlarının bir kısmına sahip olanlar doğrudan bir bağlantıya sahip oldukları için bir istisnadır. Doğum tarihlerinin de hiç önemli olmadığını ve hatta gerçek seride belirtilmediğini ve yalnızca, ortak anime endüstrisi uygulaması gibi, ses aktörlerinin doğum tarihlerini kullanarak geriye dönük olarak basılmasının örneklerinden biri olduğunu belirtmek gerekir.

Longinus Mızrağı Gerçek Bir Kutsal Kalıntıdır (Bir Şekilde Büyümüştür)

Bu, NGE'nin dini referanslarına çok fazla yer vermenin bir ürünüdür. Mızrak aslında Antarktika'da, Mızrak üzerine mıhlanmış bir şekilde bulunan Adam ile birlikte kazılmıştır. Gizli Bilgilere göre, her Yaşam Tohumu’nda, kendi iradesine sahip olan ve bir Tohumu görevine karşı geldiği zaman hareketsiz bırakabilen bir Mızrak eşlik etmektedir. Böylece, Longinus Mızrağı milyarlarca yaşındadır -Romalı bir demirci tarafından yapılmamıştır- (İncil’de bahsi geçen Mızrak’a gönderme) bu da Adam'ı belirtilmemiş bir suç işlediğini göstermektedir.

AT Alanı Gerçek Hayatta Var Olan Bir Psikolojik Terimdir

Evangelion analizinin en eski günlerinden beri, AT Alanı’nın otizm hastalarını çevrelerindeki dünyadan ayıran engeli tanımlayan gerçek bir psikolojik terim olduğuna dair bir söylenti vardır. Bununla birlikte, çevrimiçi psikoloji araştırmaları ve forumlardaki kapsamlı aramalar yalnızca NGE'ye atıfta bulunmak dışında terimin herhangi bir kullanımı görülmemiştir. Bu alanda çalışanlar tarafından yapılan daha ileri araştırmalar, "Mutlak Terör" veya benzeri terminolojinin akademik çevrelerde tanınmadığını kanıtlamıştır. Bu nedenle, bu söylenti yanlıştır ve kesin olarak kanıtlanmıştır.

Bu söylentiyi yayan hayran sayfalarından bazı örnekler: 1 2

Rei ve/veya Kaworu, Shinji’nin Bilinçaltının Temsilidir

Anno’nun bir röportajının yanlış tercümesi veya yanlış bildirilmesinden kaynaklanan, Eva'nın kavramsallaştırılmasını tartışırken sıklıkla alıntılanan bir örnektir bu. Bu röportaj Newtype Magazine'in 1996 Kasım sayısında yayınlanmıştır. Gerçekte Anno, Shinji ile özdeşleştiğini söylemektedir. Bilinçli bir zihnin parçası olarak Asuka ve Misato, Anno’nun bilinçli zihni ve Rei ve Kaworu Anno’nun bilinçaltının bir parçasıdır. (Burada da bahsedilmiştir.) Shinji’nin değil. Doğal olarak, maddelerden biri olarak Shinji'den bahsedilmesi bu iddiayı daha da sarsıcı hale getiriyor. Bu, birkaç ünlü alıntı içeren oldukça uzun bir röportajdır ancak tamamen çevrilmemiştir. Gwern'in kaynak antolojisinde başka bazı alıntılar da mevcuttur ve ilgili bölüm bazı forumlarda özetlenmiştir.

Orijinal amacına atıfta bulunan Anno ayrıca şunları söylemiştir:

Plan, "bilinçsiz Shinji-kun'un Ayanami Rei, yüzeyde görünen Shinji-kun'un Ikari Shinji ve ideal Shinji-kun'un Nagisa Kaworu-kun" olmasıydı. (Kaworu'nun) ideal bir erkek olması gerekiyordu ama onu bir araya getirmeye çalıştığımda garip bir adamdı. -Burada gülmüştür.- Bu benim açımdan bir yetenek eksikliğiydi. - "Karakter çalışması" amacıyla bir "Waseda Üniversitesi üyesiyle" röportajından.

Anno: [O ideal bir Shinji] Çünkü o Shinji'nin tüm komplekslerinden temizlenmiş bir karakter. Benim tasvirimdeki eksikliklerden dolayı bu kısım net bir şekilde ortaya çıkmıyor. - 1 Haziran röportajından.

Buradaki sorun, Anno'nun, Rei'nin bilinçsiz bir Shinji olduğu fikrini benimsediğini asla açıklığa kavuşturmamasıdır, diğer röportajlarda Rei'yi bilinçdışının bir parçası olduğu ve bağlantı kurması biraz zor olduğu için karakterize etmekte sorunlar yaşadığını tekrarlıyor. Yine de Kaworu ile olan durum çok daha nettir.

Eva-00 Naoko Akagi’nin Ruhuna Sahiptir veya İçinde Hiç Ruh Yoktur

En çok kabul gören teori, Lilith'in kendi ruhunun bir parçası olan Rei I'in ruhudur. Daha fazla bilgi için lütfen Eva-00'ın Ruhu yazısına bakınız.

Bizim Tanıdığımız Birisi Kaji’yi Öldürdü

Pek çok hayran, Misato'nun Kaji'yi -çok az kanıtla veya hiç desteklemeden- vurduğu sonucuna vardı. Animenin yaratıcısı Hideaki Anno, Yönetmenin Kesiti'nin 21. bölümünde Kaji'nin herhangi bir isimlendirilmiş karakter tarafından vurulmadığını, ancak "Seele veya Nerv'in istihbarat bölümü" aracılığıyla bir ajanın gönderildiğini ima etti.[1] Yayın sırasında, Kaji'nin ölüm sahnesinin ardından Misato'nun evinin kapısına kendisinin açtığı bir ateş vardı. Misato'nun suçluluğunun bu "kanıtı", Yönetmenin Kesiti'nde apartmanının dışındaki bir atışla değiştirildi.

Rei ve Kaworu Aslında Albinodur

Gerçek albinoların açık mavi saçları yoktur! Albinolar koruma olmadan dışarı çıkamazlar, aksi takdirde şiddetli güneş yanığına maruz kalırlar ve çoğunun görüşleri çok zayıftır.[2] Aksine, Kaworu'nun görüşü olağanüstü derecede iyidir (24. bölümde Yönetmenin Kesiti'nde, göl sahnesinde Misato'yu fark etmesi gibi). Ritsuko'nun ten renginin Rei'den biraz daha koyu olmasına rağmen, açıkça bir albino olmadığı belirtiliyor.

Kaworu Bir Klon Değildi ve “Doğal” Bir İnsan Görünüşüne Sahipti

Bu teori, Kaworu'nun insan görünümünün diğer havarilerinki gibi doğal olarak meydana geldiğini ve hatta NERV’e girmesi için bizzat öyle göründüğü için seçildiğini varsaymaktadır. Aslında, tıpkı Rei'nin Yui'nin DNA'sı ve Lilith'in ruhu ile yaratıldığı gibi, insan DNA'sı ve bir havari olan Yaşam Tohumu Adam'ın ruhu kullanılarak yaratıldı.

21'. bölümde:

Bir erkek sesi (E kod adlı erkek): “Verici ile Temas Deneyi önümüzdeki ayın 13’ünde olacak. Ayarlamalar için zamanımız var.
(Daha sonra) Bir kadın sesi (B kod adlı kadın): “Adam’ın içindeki genler zaten fiziksel füzyona uğraşmış!”

24'. bölümde:

SEELE’nin bir üyesi (A kod adlı SEELE üyesi): (Kaworu ile konuşmaktadır.) “(Adam'ın) kurtarılmış ruhu sadece senin içinde var.

Neon Genesis Evangelion 2 oyunundaki Gizli Bilgiler'de Adam ile alakalı:

"İkinci Patlama sırasında, (Adam'ın) bedeni parçalandı ve bunun sonucunda ruhu bir yere uçtu. Adam’ın ruhu daha sonra SEELE tarafından kurtarıldı ve enkarne oldu.” (Enkarne olmak, ruhun bir bedene bağlanmasıdır.) SEELE çok yüksek ihtimalle Adam’ı embriyo halindeyken kurtarmıştır.

Kaworu’nun insan vericisi, donörü bilinmemektedir. Bakınız: tr:Teori ve Analiz: Kaworu'nun Donörünün Kimliği

Toji Sadece Bacağını Değil, Kolunu da Kaybetmiştir

Toji'nin sol bacağının hastane yatağındayken olmadığı açıkça gözükse de sol kolunun da olup olmadığını söylemek kesin bir bilgi değildir ancak, Toji'nin iki kolu da giriş kapsülünden çıkarılırken görülmektedir. The End of Evangelion'un orijinal hikaye tahtaları, Toji'nin Kensuke ile tekerlekli sandalyeyle basketbol oynadığını gösteren bir sahne içermektedir ve her iki kolu da açıkça görülmektedir. Bu durum kollarından birinin olmaması söylentisini ortadan kaldırmaktadır.

Naoko’nun Beyni Magi’nin İçindedir

Veya herhangi bir başka beyin. Bunun söylentinin nedeni, Ritsuko'nun 13. bölümde Magi'yi kestiğinde ortaya çıkardığı beyin benzeri nesnedir. Magi'nin sadece Naoko Akagi'nin kişilik izlerine sahip olduğu açıkça belirtiliyor -kendisinin bir anne, bilim adamı ve kadın olarak kişiliklerine-. Bilgisayarlar da gerçek insan beynini içinde barındıramayacak kadar büyüktür.

Naoko’nun Ruhu Magi’nin İçindedir

Muhtemelen, Evaların pilotlarının annelerinin ruhlarına sahip olması nedeniyle ortaya çıkmış bir teoridir. Bir de Caspar'ın The End of Evangelion'da Ritsuko'ya “ihanet etmesi” sorunu var ancak makinelere ruhlar yerleştirilemez (ve bu nedenle, 7. bölümde açıklandığı gibi AT Alanları'nı yansıtamazlar).

Keel Gezgin Yahudidir

Evangelion hakkındaki en tuhaf efsanelerden birisidir. İsa'nın çarmıha gerilişini izleyen birinin ona tükürdüğünü ve ölümsüzlük laneti alarak cezalandırıldığını iddia eden eski ve ırkçı bir hikâye vardır. Böylece o "Gezgin Yahudi" oldu, insanlar onun yaşlanmayan doğasını fark etmesin diye asla kalıcı arkadaşlar edinemedi veya bir yerde kalamadı. Teori, Keel'in Tamamlama’yı gerçekleştirme motivasyonunun sonunda ölecek olması olduğunu söylüyor.

Bu teoriyle ilgili en az iki büyük sorun var. Birincisi, seride bunu, Keel'in motivasyonunu gösterecek hiçbir şeyin olmaması.

Gendo ile arka planda gözle görülür şekilde şimdiki halinden daha genç olan Keel.

Diğeri ise Keel’in 21. bölümde eski anıların gözüktüğü bir sahnede, seride gördüğümüz halindekinden gözle görülür şekilde daha gençtir ve belirtildiği gibi, Gezici Yahudi'nin yaşlanmaması gerekir.

Kukla Kapsül Sistemi, Guf Odasıdır

Guf Odası’ndan, Ritsuko tarafından 23. bölümde; kendisi, Misato ve Shinji Kukla Kapsül Sistemi odasına gittiğinde bahsedilir. Bu yorum muhtemelen insanları ikisinin eş anlamlı olduğunu düşünmesinden ortaya çıkmıştır. Guf’un ne olduğunu “Guf” yazımızda uzunca anlatmıştık. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Adam Lilith Tarafından Longinus'un Mızrağı'na Saplandı

"Tohumların Düellosu" fikri, neden bir Tohumun Longinus Mızrağı tarafından durdurulup, diğerinin Dünya'ya yaşam yaymakta serbestken olduğunu açıklamak için ortaya atılmış bir fikirdir. Rei ve Kaworu arasındaki etkileşim, her ikisinin de (sırasıyla Lilith ve Adam olarak) daha önce etkileşime girdiği anlamına gelecek şekilde yorumlandı. Bu fikir, Gizli Bilgiler dosyalarında her Tohumun kendi mızrağıyla gönderildiğini ve Lilith'in Mızrağının Birinci Patlama sırasında kaybolduğunu veya yok edildiğini ortaya çıktığında çürütüldü.

Death’in Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Sahneleri Gerçek Zaman Çizelgesinde Yer Almıyor

Yakın zamana kadar kabul görülen fikir, Yaylı Çalgılar Dörtlüsü sahnelerinin, serinin zaman çizelgesinde gerçekten yer almayan, basitçe sanatsal bağlantısı olan bir sahne olduğu yönündeydi. Bunun yerine daha mantıklı bir fikir ise aslında yaptıklarıyla ilgilidir -sadece orada gösterilen karakterler Shinji, Asuka, Rei ve Kaworu değil, benzeyen (görüntüsel), benzeyen (duyumsal) ve bazı temel karakteristik benzerlikleri olan karakterlerdir. Sahneler için somut bir zaman ve yer vermeye (gerçeküstü bir sahne için mantıksız bir şey) çalışıldığında, yoğun bir odaklanma ile düşünüldüğünde, bunun yalnızca daha kafa karıştırıcı bir soyutlama yerine, bu sahnelerin zaman çizelgesinde ortaya çıkan zaman ve yer olduğunu varsaymak mantıklı görünüyor. Dahası, müzisyenlerin hiçbiri bir görüntüde yüzlerinin tamamına sahip değildir. Bunun ötesinde, her zaman atlama yapıldığında bir karakter arasında net bir bağlantı kurulduğunda, Death’deki diğer zamanların aksine, müzisyenler ile dört pilot arasında hiçbir bağlantı kurulmaz. Ayrıca, The Evangelion Chronicle: Side B resmi kitabı müzisyenleri açıkça farklı karakterler olarak adlandırıyor.

Kitaptan bir satır şu şekildedir: "Üçüncü Havari’nin saldırısından önce, Tokyo-2'deki Üçüncü Ortaokulun oditoryumunda toplanan bir erkek ve kız dörtlüsü "Pachelbel'in Kanonu"nu seslendirmek için toplanmıştır. Bu genç müzisyenler esrarengiz bir benzerlik taşıyordu, dünyanın kaderinin belirleyecek Dört Çocuğa." Bu yüzden enstrüman oyuncularının ana karakterler olmadığı kesin olarak açıklığa kavuşturulmuştur.

Ek olarak, Refrain of Evangelion kitapçığından: 1. Suiten for Violoncello solo Nr. 1 G-dur, BWV. 1007 1. Vorspier
Bu, EVANGELION: DEATH'in açılışı ve tıpkı Shinji'ye benzeyen bir çocuk tarafından çalınan Bach'ın 1 numaralı yalnız çalınan çello süitinin giriş kısmıdır.

Ayrıca bakınız: Death'in Yaylı Çalgılar Dörtlüsü Sahnesi

Ölüm Tehditleri ve “Anno’nun İntikamı"

Ana Kaynak: End of Evangelion Ölüm Tehditleri

Birçok kişi, öyle ya da böyle, The End of Evangelion’un, televizyon animesinin sonundan aldığı olumsuz mektuplar yüzünden Anno'nun hayranlarından intikam almak için yaptığına inanıyor.

Bazıları bunun Anno’nun tüm karakterleri vahşice bir şekilde katletmesi olduğunu da söylüyor fakat bu anime dünyasında yeni bir şey değildir. Bunun en büyük örneği, Yoshiyuki Tomino'nun sadece tüm ana karakterlerin öldürülmediği, çocukların bile vahşice katledildiği “Space Runaway Ideon”dır. Ideon, Anno'nun Evangelion için en büyük ilham kaynaklarından biri olsa da The End of Evangelion, Anno'nun 2013 Ekim ayında yaptığı röportajı televizyon animesinin planlanan bitişine yakındı. Dizi bitiminde kullanılan bazı görüntüler (Misato ve Ritsuko'nun cesetleri), Anno'nun animeyi bitmeden bile bu karakterleri öldürmeyi planladığını gösteriyor.

Bazıları bunun nedeninin Shinji'nin hastane odasındaki Asuka'yı ziyaret etmesi gibi sahneler olduğunu söylüyor. Dizinin sonuna göre biraz sol saha dışında olsa da bu sahne amacına hizmet etmesi için vardır. Bu amaçlarından örnek vermek gerekirse, en önemli sebebi Shinji’nin en düşük seviyede, kendini en hakir gördüğü halde olduğunu göstermesi için ve Asuka’nın filmde söylediği “Aptal! Benimle ilgili fantezilerini biliyorum. Her zamanki gibi tekrar yap ... Hatta burada durup izleyeceğim.” cümleleri için de bir kanıt olmuştur.

Anno'nun intikamı için öznel bir argüman olarak The End of Evangelion'un ikinci yarısının çoğunu kaplayan sinematik ve anlatı oldukça sonuna ulaşmış, her şeyin bitişini görmüş bir insanın bakış açısı gibidir. Sübjektif bir cevap "Televizyon animesinin sonu ne olacak?" olabilir. Öznel olmayan bir tepki olarak, filmin çatışan motifleri, doğrusal olmayan hikâye anlatımı ve son derece sembolik ve belirsiz görüntüler kullandığı bilinmektedir ve The End of Evangelion, üçünü de kullanan ilk film değildir. Daha önce birçok yapım bunlara ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, yorumlayıcı bir bakış açısından, filmin ikinci yarısı, Tamamlanma’nın kaosunu ve biçimsizliğini, özellikle de Shinji'nin yaşadıklarını göstermede çok başarılı.

Son olarak, bazıları Anno'nun intikamı için kullandığı şeyin, filmin ikinci yarısında canlı aksiyon sekansının sonunda görülebilen hızla yanıp sönen (kare başına yaklaşık bir) ölüm tehditleri/nefret postası dizisi olduğunu iddia ediyor. Ancak bu söylenti başlatıldı, muhtemelen, Amanda Winn Lee'nin The End of Evangelion Sesli Yorum dizisinde nefret postasından bahsettiği End of Evangelion'un Manga Entertainment sürümündeki Yorum parçası tarafından yayılmıştır. Bunlar İngilizceye çevrildiğinden, mektupların ve e-postaların çoğu, The End of Evangelion filmi için gösteriye kişisel bağlılık, övgü veya teşvik/beklentidir. E-postalardan yalnızca biri 'nefret postası' olarak kabul edilebilir ve Death & Rebirth'ü eleştiriyordu (televizyon animesi hakkında bir şey içermiyordu) ve bir 'ölüm tehdidi' olarak kabul edilebilecek iki olası örnek, Gainax'ın stüdyosunun dışındaki duvardaki grafiti (dini fanatiklerden olduğu varsayıldı) ve "Anno, seni öldüreceğim!!! " idi fakat bu sadece bir bilgisayar monitöründeki mesajın yakın planıydı ve herhangi bir anlamdan yoksundu. Bu, tüten silah tartışmasını çok sallantılı bir zemine oturtuyor, çünkü bu sekans "Bu yüzden sizden intikam alıyorum" mesajı veya bu satırlardaki herhangi bir şey olarak kullanılmıyor. Ayrıca Anno, gerçek mektupları yasal nedenlerle kullanamadığı için gösterilen mektupların aslında bir arkadaşı tarafından yazıldığını açıkladı.

"Öncelikle hayranları kızdırmak için üzücü bir son kullanmadık. Üzgün olduklarında, bu bizi gerçekten rahatsız ediyor. Kişisel olarak, mutlu bir sonun iyi olduğunu düşünüyorum, ancak çok kolay başarılırsa değil. Bu iyi olmaz." - Yardımcı Yönetmen Kazuya Tsurumaki

Televizyon Animesinin Sonu “Gerçek Son”dur

Evangelion'un prodüksiyonunu çevreleyen birçok şehir efsanesi ve yukarıda bahsedilen "intikam" söylentisi sayesinde, bazı insanlar serinin 26. bölümde bitmesinin gerçek, "orijinal" son olduğunu ve EoE'nin hayranlara karşı yapılmış bir yanıt olduğunu sanmaktadır. Bununla birlikte, tamamlayıcı materyal ve röportajlar, EoE'deki 26’. bölümün Anno'nun orijinal planlarını temsil ettiğini açıkça belirtmektedir. Bununla birlikte, EoTV (End of TV, televizyon animesinin sonu), hâlâ önemli ve tematik olarak alakalı olsa da GAINAX’ın niyetlerini uygun şekilde temsil edecek zamanının olmaması nedeniyle bu şekilde yapılmıştır. Ancak bu, EoTV'yi bir kenara atmaz ve EoE genel olarak, anlatısal olmasa da tematik olarak, EoTV'nin tamamlayıcısı ve tam bir ikamesi olarak kabul edilir.

Örneğin:

"25’. bölüm, “Hava”, televizyon animesinin yapımı sırasında tamamlanmış olan orijinal bir senaryodur fakat prodüksiyon süresi sınırlamaları ve bazı sorunlar sebebiyle bu senaryo kullanılamamış, yerine televizyon animesinde gördüğümüz 25. bölüm hazırlanmıştır ve 26. bölüm de onunla birlikte dramatik bir şekilde devam etmiştir. Bu anlamda 25. bölüm, başlangıçta amaçlanan içeriğe bir geri dönüş olarak düşünülebilirdi. Buna karşılık, 26. bölüm, çok daha fazla hikâye ve dramatik hikaye içermektedir. Bu yüzden televizyon animesinin 26. bölümünde konu iyice derinleşmektedir. - Red Cross Book'tan, kitaba buradan ulaşabilirsiniz.: