tr:Neon Genesis Evangelion'daki Psikolojik Referanslar

From EvaWiki
Revision as of 10:44, 3 January 2022 by Mbselvitopu (talk | contribs) (→‎Toji/Hikari/Kensuke)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search


Bu makale hoş olmayan "Eksik" adını taşıyor. Bu kötü bir şey. Her yerde NGE hayranlarına harika bir hizmet sunun!


Neon Genesis Evangelion'daki Dini Referanslarla (ve belki de Neon Genesis Evangelion'daki Cinsel İmgelerle?) eşleştirilecek. Genişletme yönergeleri: Üst kısım yalnızca somut ve onaylanmış referanslar içindir. S&C etiketini taşıyan alt kısım bazı teorileştirmelere, tematik analizlere ve benzeri izin verir. Ancak lütfen kısa ve öz olun ve trilyonlarca şüpheli hayran sitesinde bulunan bu tür "mutfak lavabosu" felsefesinden kaçınmaya çalışın.

Onaylanmış Referanslar

Kararsızlık

18. bölüm için İngilizce başlığın çevirisi. 1911'de İsviçreli psikanalist Paul Eugen Bleuler tarafından ortaya atılan bir psikanaliz terimi. Bir kişiye veya bir şeye karşı eşzamanlı, çelişkili duygulara sahip olma durumudur. Daha spesifik olarak psikanaliz için, bir arada var olan çelişkili dürtülerin ortak bir kaynaktan türediği ve bu nedenle birbirine bağımlı tutulduğu altta yatan bir duygusal tutuma atıfta bulunur. Kararsızlığı somutlaştıran kişinin aslında iki çelişkili duygunun ikisini de bu şekilde hissetmesi genellikle beklenmez. Bir duygu genellikle çok açık ve ifade edilirken, çelişkili duygu bastırılır ve ancak analiz yoluyla gün ışığına çıkabilir. Bölümde bu terim Shinji'nin Evangelion Ünite-03 ile savaşma konusundaki düşüncelerine atıfta bulunuyor. Çatışan iki duygu, Nerv'ün havarileri öldürme görevi ve içinde bir insan pilot olan bir Eva'yı öldürme konusundaki kararsızlığıdır.

Destrudo

Destrudo, İtalyan psikanalist Edoardo Weiss tarafından 1935'te ortaya atılan bir terimdir. Ölüm Dürtüsünden (Thanatos) kaynaklanan psişik bir enerjiyi tanımlar. Temelde bir canlının yok edilmesinde rol oynayan, aşırı durumlarda o canlıyı esasen "hiç"e geri döndüren mekanizmadır. Destrudo'nun etkilerinin bir canlının AT Alanında tezahür ettiği ima edilir. Terim, Freudyen Psikoloji'den esnek bir şekilde alınmıştır ve 20. Bölümün Psikograflarında görüldüğü gibi Libido'ya karşıt bir enerjidir. Destrudo'dan, End of Evangelion'da Shinji çarmıha gerildiğinde ve Dev Çıplak Rei'nin göründüğünde de bahsedilmiştir. The End of Evangelion'da, Destrudo referansı şifreli ve detaylandırılmamış olsa da, Üçüncü Patlama'nın arkasındaki itici gücü ve Shinji Ikari'nin kendisi de dahil olmak üzere herkese olan arzusunu açıklamak için aslında çok ileri gidiyor; ölmek. Aslında Üçüncü Patlama'da ortaya çıkan şey Shinji'nin Yıkımıdır ve Lilith'in dehşet verici Anti-AT Alanının tetikleyicisidir.

Depresyon

Akıl hastalığına gönderme yapan bir OST III başlığı. Bu psikolojik bozukluk hakkında daha ayrıntılı okumak için, wikipedia makalesinin kapsamı oldukça geniştir.

Kirpi İkilemi

4. bölümün İngilizce adının çevirisi ve bir OST I şarkısı. Bu, Alman filozof Arthur Schopenhauer tarafından yaratılmış bir kavramdır.[Kaynak Gerekli] Bu benzetme, soğuk havalarda ısınmak için birbirlerine yakın olmak isteyen kirpilerin iğneleriyle birbirlerine zarar vermeleri durumunu anlatır. İnsanoğlunun, beraberinde gelen kaçınılmaz karşılıklı zararı sürdürmeden başkalarıyla nasıl yakınlaşamayacağının bir ifadesidir. O zaman ikilem, daha derin bir bağlantı ve başkalarıyla etkileşim için acıyı takas etmektir. Bu nedenle, insanların neden bazen tam izolasyon noktasına kadar temastan kaçındığının bir açıklamasıdır. Her ne kadar kirpilerin birbirine çok yakın mesafeden zarar vermesi analojisi kusurlu olsa da, insan etkileşiminin bu özelliğinin ardındaki fikir başkaları, özellikle de Freud tarafından benimsenmiştir.

İnfantil Bağımlılık

Bir OST III başlığının parçası. İnfantil bağımlılık, bir kişinin ebeveyn figürlerine, genellikle annesine boyun eğdirilmesidir. Bu genellikle, bir çocuğun tamamen ebeveynlerine bağımlı olduğu yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar.

İçe Yansıtma

19. bölüm için İngilizce başlığın çevirisi ve OST III'te bir şarkı. Bir kişinin veya nesnenin özelliklerinin bilinçsizce kendi psişesine dahil edilmesidir. Freud'a göre, ego ve süperego, dışsal davranışı öznenin kendi kişiliğine dahil ederek inşa edilir. Bu, kişinin mevcut tehditle başa çıkabilen güçlü bir diğer kişinin özelliklerini üstlendiği bir savunma mekanizması olabilir. Bölümde Evangelion Ünite-01/Yui, fiziksel anlamda dışında, içe yansıtmaya benzer şekilde Shinji'yi "içerir".

Libido

Libido, Yaşam Dürtüsünden (Eros) kaynaklanan psişik bir enerjiyi tanımlar. Temelde bir canlının yaratılmasında rol oynayan, aşırı durumlarda esasen "hiçlikten" bir canlıyı oluşturan mekanizmadır. Libidonun etkilerinin bir canlının AT Alanında tezahür ettiği ima edilir. Terim, Freudyen Psikolojiden esnek bir şekilde alınmıştır ve 20. Bölümün Psikograflarında da görüldüğü gibi Destrudo'ya karşıt bir enerjidir.

Oral Dönem

20. bölümün İngilizce adının çevirisi; Bir Hikaye Dokumak, İkinci Bölüm: Oral Dönem. Psikanalizde oral dönem, Freud'un çocuk gelişimi ile ilgili psikoseksüel aşamalarının ilk aşamasıdır. Bebek bu aşamada ağzında bir şeyler olmasından zevk alır.

Memnuniyet Prensibi

Bir OST II başlığı. İnsanların zevk aradığını ve acıdan kaçındığını belirten bir ilkedir. Freud'a göre psişenin bu ilkeye göre hareket eden kısmı ID'dir. Wikipedia makalesini burada bulabilirsiniz.

Ayrılık Kaygısı

İnsanların evden veya duygusal olarak bağlı oldukları insanlardan uzakta olmaktan son derece endişeli hissettikleri psikolojik duruma atıfta bulunan psikolojik kelime ve bir OST III başlığı. Ayrılık Kaygısı, şiddetine bağlı olarak büyük bir rahatsızlığa dönüşebilir.

Ölümcül Hastalık

16. bölümün ilk başlığı, "Hastalıktan ölüme ve...", Danimarkalı filozof Søren Kierkegaard'ın bir kitabına göndermedir. Roman, fiziksel ölümün korkulacak bir şey olmadığını, ancak zihinsel ölümün korkulacak bir şey olmadığını söylüyor. "Ölümcül Hastalık Umutsuzluk" denilen şey zihinsel ölümdür. Umutsuzluk, insanların fiziksel ve zihinsel unsurları arasındaki bir yanlış ilişkidir. Shinji'nin Leliel ile kendi umutsuzluğu hakkında konuştuğu bölümdür 16. bölüm. Shinji hoşlanmadığı şeylerden kaçar ve aldığı övgülere sarılır. Kierkegaard'a göre umutsuzluğun tüm biçimleri, mümkün olan en geniş anlamıyla insan olamamayı içerir. Shinji, Eva pilot statüsü dışında kendisinin hiçbir şeye değmediğine inanıyor. Bazılarına göre, Kierkegaard'ın ana mesajı, dünyadaki diğer insanların bize en temel ahlaki ve felsefi sorulara yanıt vermelerine güvenemeyeceğimizdir. Biz bireyler olarak kişisel kararlarımızla yaşamak zorunda kalacağız, bu yüzden kendi kişisel inançlarımıza göre hareket etmeliyiz. Gösterinin sonunda Shinji kendi seçimini yapmak zorundadır ve bir Eva'ya pilotluk yapmadan da değerli bir insan olabileceğini fark eder ve Tamamlanma'yı reddeder.

Thanatos

Bu, bir şekilde ölmek için bir "içgüdü/istek" gibidir, Ölüm Sürüşüdür. İlk olarak Freud tarafından 1920'de Zevk İlkesinin Ötesinde'de bahsedilmiştir. Freud, Ölüm Dürtüsünde şunu söylüyor: "tüm organik yaşamın doğasında var olan şeylerin daha önceki bir durumunu geri getirme dürtüsü". Bu LCL'e dönüş ile ilgili olabilir. Aynı zamanda End of Evangelion için enstrümantal ve ayrı bir şarkı olarak bir OST II şarkısının adıdır. Anime sırasında kullanılan Thanatos şarkısı genellikle Rei ile ilgilidir. Ölüm dürtüsüne sahiptir çünkü ölürse yerinin doldurulabileceğini bilir.

Teori ve Analiz

Freudyen Uygulamalar

Asuka/Rei/Shinji

Id/Süper-Ego/Ego olarak Asuka/Rei/Shinji

Oldukça fazla ortalıkta dolaşan ve bazı yüzeysel değerlere sahip bir teori olan bu teori, Evangelion'un üç ana pilotunun Freudcu zihnin farklı bölgelerini temsil ettiğini varsayar.

Asuka = Id

Bu teoride Asuka, Freudyen zihnin açlık ve şehvet gibi bilinçsiz arzuların deposu olan yönü olan Id'i temsil ettiği öne sürülmektedir. Animenin bazı bölümlerindeki eylemleri, çoğunlukla cinsel anlamda, zihnin bu yönünü temsil eder, ancak Asuka, onu "şehvetli" olarak tanımlamaktan çok daha fazlasını içeren, oldukça derin bir karakterdir. Ancak bu açıdan Shinji'yi (ego) cinsel gelişiminin gidişatını belirlemesi gereken bir noktaya getiren onun etkileridir, yani bir anlamda bu yönü kontrol eder.

Rei = Süper-Ego

Teoride, Rei, toplumsal Oidipal sonrası beklentilerin Ego'nun işlevlerine girdi sağladığı zihnin bir parçası olan Süper-Ego'yu temsil ettiği öne sürülmektedir. Rei'nin bariz soğukluğu ve Shinji'nin babasına (Oidipal çok mu?) bağlılığı da bu teoriyi kanıtlıyor gibi görünüyor ve Asuka ile olan soğuk ilişkisi (Id ve Süper-ego taban tabana zıttır) bu teoriyi daha da ileri götürüyor.

Shinji = Ego

Son olarak, bu bağlamda Shinji, her ikisinin taleplerini işleyen ve bilinçli kararlar veren Id ve Süper Ego arasındaki arabulucu olan Ego'yu temsil eder. Karşılaştırmanın biraz sarsılmaya başladığı yer burasıdır. Shinji, hem Asuka'nın hem de Rei'nin etkilerini işlemesine rağmen, genellikle bilinçli bir karar veremeyecek kadar zayıftır. Bu, zayıflamış bir egonun kanıtı olabilir, ancak şimdilik burada kalacaktır.

Toji/Hikari/Kensuke

Id/Süper-Ego/Ego olarak Toji/Hikari/Kensuke

Shin-seiki'nin bu teorisi, Shinji'nin Freudyen zihnin üç bölgesini temsil eden üç okul arkadaşına sahiptir.

Toji = Id

Toji, duyguları ve iştahlarıyla tanımlanır. Gösterinin başında Shinji'ye şiddet uyguluyor ve öğle yemeğinde çok miktarda yemek yemeyi seviyor.

Hikari = Süper-Ego

Hikari her şeyden önce ahlaki olarak doğru olanla ilgilenir, bu nedenle Süper egoyu temsil eder. Onun işlevini diğer çocuklar için bir tür ahlaki hakem veya vicdan olarak görüyoruz. Sadece Kensuke'ye çıktıları Toji'ye teslim etmesini ve orada bırakmasını hatırlatmakla kalmıyor; ona bütün bir suçluluk duygusu yüklemesi de yapıyor.

Kensuke = Ego

Kensuke, olayları daha mantıklı ve akılcı düşünmeye meyillidir. Kensuke zaman zaman coşku nöbetlerine kapılır. Öte yandan, Kensuke Toji ile karşılaştırıldığında mantıklı ve sağduyuludur.

Jungcu Uygulamalar

Carl Jung'un Evangelion'u etkilemiş olabileceği teorilerinin daha eksiksiz (ancak şüpheli bir şekilde onaylanmış) bir analizi için bu konuya bakın.

Başlıca Öneriler:

  1. Evangelionlar bilinçdışını temsil eder, LCL Libido'yu temsil eder, EVA-01'in içindeki ruh Shinji'nin animasının bir parçasını temsil eder; EVA-02'nin içindeki ruh, Asuka'nın animasını temsil eder; Rei, Shinji'nin animasının bir parçasıdır; Eva-00'ın yerleşik bir ruhu yoktur ve AT Alanı, bilinç ile bilinçaltı arasındaki engeli temsil eder.
  2. Evangelion, Anno'nun anime biçimindeki efsanesidir.