tr:Shinji (Profil)

From EvaWiki
Revision as of 09:31, 25 September 2021 by Mbselvitopu (talk | contribs) (→‎Profil)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Profil

Babası tarafından terk edildikten sonra Shinji, "sensei'si” ile birlikte yaşamaya gönderildi. Oradaki hayatını, var olmaktan başka hiçbir şey yapmadığı ve "hiçbir şey olmamış" olduğu, "barışçıl" bir yaşam olarak nitelendirdi[1] Shinji'nin konuyla ilgili sözleri ve dizi boyunca nadir imalar dışında, dizinin olaylarından önce, Shinji'nin hayatı ve çocukluğu hakkında hiçbir şey bilinmiyor.

Evangelion'daki tüm karakterler gibi Shinji'nin de çok karmaşık ve katmanlı bir kişiliği var. Dizinin başında Shinji, yüzeysel olarak kibar ama melankolik bir eğilimle başlangıçta biraz pasif görünmektedir. Kendini diğer insanlardan daha az önemli veya daha az saygıyı hak ettiğini düşünme eğilimindedir.[2]. Muhtemelen bu tür kendinden tiksinme veya değersizleştirmenin bir sonucu olarak ("sensei’si" ile yaşadığı günlerde çok sınırlı sosyal etkileşime sahip olması muhtemel gerçeğiyle birleştiğinde), Shinji insanlıktan kendini tuhaf veya tamamen uzak hissediyor, kimseyle ilişki kuramayacağını ve kimsenin onu anlayamayacağını düşünüyor[3].

Shinji'nin diğer insanlar hakkındaki duyguları genellikle belirsizdir ve dizi boyunca gelişmeye ve değişime tabidir. Bir yandan, diğer insanlardan ve ona verebilecekleri duygusal zarardan korkuyor gibi görünüyor (yaygın bir nefret veya terk edilme korkusu ile birleştiğinde) ama öte yandan da kendisini onların övgü ve kabullerini alma özlemi içinde bulur (muhtemelen "zayıf egosunu besleme" girişimi olarak). Acı korkusu ile övgü arzusu arasındaki bu çatışma, Shinji'nin en dikkat çekici ve tekrarlayan özelliklerinden biridir. Kendinden nefret etme ve değersizlik duygularının, diğer nedenlerin yanı sıra, başkalarına zarar verebileceğinden korktuğu için başkalarına olan korkusu ve mesafesinde de bir etken olması durumu da vardır. Bazen babası hakkında ifade ettiği alaycılığa rağmen Shinji Gendo'nun sevgisini de istiyor[4].

Ancak Shinji kendisi için pilotluk yapmak için bir neden bulamadığı için tüm amacını da buna bağlar.

Shinji ayrıca acıdan, nefret edilmekten ve/veya geride bırakılmaktan korkar, bu özellikle eylemlerinin olası incitici veya saldırgan sonuçlarına dair yaygın endişesinde kendini gösterir. Bu, genç yaşta her iki ebeveyni tarafından "terk edilmesinden" (aslında annesi çok uzağa gitmemiş olmasına rağmen(!)) ve babasının onu ortada bırakıp gitmesine neden olacak kadar kötü olduğunu düşündüğü için kendisini suçlamasından kaynaklanıyor olabilir.

21. bölümden üç yaşındaki Shinji

Belki de başkalarıyla çok az anlamlı temas kurduğu için, Shinji duygularını kontrol etmekte ve onlarda nüans görmekte zorluk çekiyor. 18. bölümde Bardiel daha çok insanı yok edebilecekken tek bir pilotun hayatını kurtarmaya odaklanıyor ve EoE’nin belirli noktalarında, dünyadaki herkesin ölmesini dilese bile hatırı sayılır bir öfke ve ilgisizlik gösteriyor.

Yine de Shinji bir dereceye kadar kendi hatalarının da farkındadır ve nazik ve şefkatli olmaya çalışmaktadır. Pilotlardan neden meleklerle savaştıklarını sorgulayan tek pilottur ve bazen pilotluktan kaçmanın veya harekete geçmemesinin gerekçesi başkalarına zarar vermekten kaçınmaktır. Shinji aslında genellikle çok kibardır.

Shinji'nin düşünceli, gergin ya da bir şeyi tahmin ederken sağ elini sık sık seğirdiği ya da büktüğü sinirsel bir tiki vardır. İlk bölümlerde, kendini dünyayı kapatmak için SDAT müzik çalarını dinlediği görülüyor ancak 25’. bölümde artan ilgisizliğinin bir işareti olarak müzik çalarının pilinin bitmiş olmasını bile görmezden geliyor. 15. bölümde Shinji 5 yaşından beri çello çaldığından bahsederken, “5 yaşından beri çalıyorum. Çünkü kimse durmamı söylemedi.” demektedir. Asuka'ya göre, hevesli olmamasına rağmen, görünüşe göre bu konuda biraz yeteneklidir [5]

Hikâyenin Sonunda Shinji’nin Zihinsel Durumu

25 ve 26. bölümlerde, Shinji kaybolmuş hissetmektedir ve başkalarının ona yardım etmesi için yalvarmaktadır. Televizyon animesinin sonunun büyük bir kısmı, Shinji'nin diğer karakterler tarafından bireylerin bakış açılarını yeniden şekillendirerek kendi kaderlerini yaratma yeteneklerini öğrenmesini anlatmaktadır.

26.' bölümünde Shinji, acı verici olsa da bireysel varoluşu için Tamamlanma’yı reddetmeyi seçer. İhanete uğrayıp tekrar incinse bile gerçek duygularını istediğinin farkına vardı, çünkü gerçeklikten kaçmak ona mutluluk getirmiyordu. Bu, Shinji'nin derinliklerine gömülü olan bir kurtuluş ve değişim kapasitesi olduğunu gösterebilir.

The End of Evangelion'un son sahnesinde Shinji, Asuka’yı ikinci defa boğmaya başlamadan önce Rei’yi, sonra da Asuka’yı gördüğünde çok şaşırır. Görünüşe göre Asuka'nın dönüşünden önce bir süredir yalnız kalmıştı ve yalnızlık yüzünden neredeyse delirmişti. Bununla birlikte, Asuka'yı boğmayı bırakması (ve okşamasına ağlamaya başlaması), gerçek benliğine dönebileceğini göstermektedir.

Kaçmak

1. bölümde Shinji, kötü şekilde yaralanmış bir Rei'yi gördükten sonra ilk olarak "Kaçmamalıyım" (Japonca "Nigecha dameda!") ifadesini tekrarlar.[6] Bu daha sonra Shinji için bir slogan haline geldi -yine de bunu sadece 3 ve 12. bölümlerde tekrar ediyor- ve bir bütün olarak serideki yolculuğunun bir metaforu oldu. Bazı noktalarda, Shinji diğer karakterler tarafından "kaçmaya" ve çoğu zaman da acıdan ve başkalarıyla temasta bulunmaktan kaçmamaya teşvik edildi.

Animenin başlangıç noktasından üç yıl önce Yui'nin mezarına yaptığı ziyaret sırasında Shinji'nin tam anlamıyla kaçtığı bir örnek meydana gelmiştir. Shinji ayrıca 4. bölümde evden kaçar ve 19. bölümde Tokyo-3'ü tamamen terk etmeye çalışır. Shinji'nin mecazi olarak kaçışının dikkate değer örnekleri arasında: 21. bölümde ağlayan Misato ile karşılaşınca odasına geri dönmesi, 16. bölümde Shinji ve Rei çocukların suçlamaları ve 20. bölümde Shinji'nin Gendo ile ilişkisinden "kaçışı" yer alıyor.

Hem televizyon animesinin sonunda hem de EoE'deki Tamamlanma sırasında, "kaçmak" bu süreçteki Shinji seçimleri için bir metafor haline gelir. Özellikle EoE'de, "kaçmak" intiharın bir metaforu haline gelir ve Tamamlanma'nın unutulmasına teslim olur. Nihayetinde Shinji Tamamlanma'yı reddetmeyi seçti ve hayatın acı verici olabileceğini kabul ederek "kaçmanın" bir çözüm olmadığının farkına vardı.

Ayrıca Bakınız

Teori ve Analiz: Shinji ve Asuka'nın İlişkisi

Gendo ve Shinji (İlişki)

Referanslar

  1. 24. bölümde bundan bahsetmektedir.
  2. 1. bölümde Rei'nin durumuna tanık olduktan sonra Ünite-01'e pilotluk yapma kararına verilebilecek olası yorumlardan biri, herhangi bir insan hayatını kendisinden daha değerli görmesi, dolayısıyla Rei'nin kendisi yerine acı çekmesini istememesidir.
  3. Belki de bu nedenle, Misato'nun 1. bölümde, babasıyla olan ilişkisinin tıpkı Shinji’nin babasıyla olan ilişkisi gibi olması ile alakalı yaptığı yorumu onu çok şaşırttı ve muhtemelen Misato ile olan ilişkisinin onu dizi boyunca getireceği birçok önemli değişikliğin ilkidir.
  4. Bununla birlikte, 18. bölümdeki olaylardan ve 19. bölümden sonraki olaylardan sonra, Shinji'nin Gendo ile olan ilişkisinden görünüşte vazgeçtiği ve babasının onayı için herhangi bir arzusu olmadığı veya ilgisini kaybettiği belirtilmelidir.
  5. Shinji yeteneğini küçümsüyor gibi görünüyor. 15. bölümdeki küçümsemesine rağmen, “Bach's Suite No. 1 Prelude'u G major BWV 1007”i çalabilmektedir ki bu başlangıç seviyesi bir parça değildir. Bach’ın bu parçaları ile alakalı bir yazıda, “Bir oturuşta çalmaları üç saatten fazla süren muazzam bir çalışma grubunu temsil ediyorlar. Ayrıca herhangi bir çellist için büyük ve hiç bitmeyen bir meydan okumayı temsil ediyorlar. Bach'ın herhangi bir enstrüman için yaptığı solo çalışmaları gibi, daha kolay hareketler erken bir aşamada başlatılabilir ancak bazı hareketler hayatınızın geri kalanında stres kaynağı olacaktır.” ibaresi ve “Her neyse, tüm bunlar Bach'ın girişimini oldukça cüretkâr bir girişim haline getiriyor: Sadece Bach'ın bu süit setini kendisi için yazdığı belirli bir virtüöz olduğunu varsayabilirim. Ya öyle ya da istasyonunun mütevazı yapısına rağmen yetenekli bir çellist havuzuna sahip olma şansına sahipti.” ibareleri yer almaktadır. (https://web.archive.org/web/20071018121922/http://everything2.com/index.pl?node_id=1372154)
    • Shinji ayrıca Evangelion Death'te yukarıda bahsedilen parçayı oynarken görülüyor, ancak bu parçayı oynayan alternatif bir evren olan Shinji, serinin aynı Shinji'si değildir.
  6. Hideaki Anno, bu cümlenin kendisine Evangelion üzerinde çalışması ve bitirmesi için motivasyon veren cümle olduğunu söylemiştir. - Hideaki Anno: "Burada ne yapmaya çalışıyorduk?"