tr:Teori ve Analiz: Evangelion'da Film Montajı Teorisi

From EvaWiki
Jump to navigation Jump to search

"Bir şeylerle ilgilenmek... Bir şeylerle ilgilenmek gerçekten harika. Bu süreçte çok şey görebilir ve öğrenebilirsin."
Lütfen bu makaleyi veya bölümü genişleterek geliştirmeye yardımcı olun.
Lütfen bu konuyu tartışın, veya sayfayı düzenlemeye başlayın..


Evangelion'a genellikle anlatı olarak bakılır, ancak onu sinematografinin teknik düzeyinde ve özellikle bu denemede montaj düzeyinde de değerlendirmek gerekir. Animede birkaç montaj dizisi var, ancak bunların en dikkat çekicileri 14, 22 ve 26'. bölümlerde tezahür ediyor. Başkaları da olsa, bu üç bölümdeki montaj sekansları, bu kritik makalenin ilk baskısında incelenecek.

Bu sayfa Kullanıcı: Ran1'in sayfasından uyarlanıyor, çoğunlukla orijinal yazardan alınan materyallerle. Bunu tartışmak isterseniz lütfen ona başvurun.

Klasik Montaj Teorisine Giriş

Montaj teorisi, Sovyet film yapımcısı/kuramcısı Sergei Eisenstein tarafından 1922'de ufuk açıcı sinema incelemesi Film Biçimine Diyalektik Bir Yaklaşım ile geliştirildi. Bu inceleme, özet olarak, teoriyi şu terimlerle sundu:

1. Montajdaki imgeler, ayrı kimlikler olarak var olmanın apaçık nedeni ile orada değildir. Montaj dizisinin kilit yönü, görüntülerin hepsinin birbirine bağlı olmasıdır. Her görüntünün anlamı, önceki ve ardışık görüntüler tarafından inşa edilir ve üzerine inşa edilir.
2. Eisenstein'a göre, montaj teorisi “sinemanın özgül problemini”, ortam özgüllüğünü çözdü.
3. Montaj özünde, önceki iki görüntüden eksik olan alt metnin birbiriyle “çarpıştırıldığı” ve montajın sonunda daha yeni, tam bir anlam sunduğu “görüntüler arasındaki bir çatışma”dır.

Bu teorinin Evangelion'daki bir uygulaması şu çekim dizisi olabilir:

Montaj Sırası

22. Bölümden Kesitler

  • A) Bu çekimde, Tokyo-3'te Evangelion Ünite-2'yi hedef alan bir ışık huzmesi görüyoruz. NERV üyeleri onu endişeyle izliyorlar. Ama tam olarak ne oluyor? Bu ne tür bir havari saldırısı? Görüldüğü gibi, bu görüntü kendi başına eksiktir ve sonraki görüntüleri olmadan çok az anlamı olan bir çekim olacaktır.
  • B) Şimdi, bilgisayar terminallerinden birinin Asuka'nın beyin dalgaları gibi görünen şeylerle ilgili istatistikleri okuyan bir sahne var. Görüldüğü gibi, dalgalar keskin bir şekilde yükseldi. Bir şeyler oluyor ama tam olarak ne olduğu belirsiz. Bu çekim, ilkinin daha büyük anlamı üzerine inşa edildi ve bu, montajı anlamada bir adımdır. Ancak bundan sonrası aslında montajın doğasını ortaya çıkaracaktır.
  • C) Ve anlamı var! Asuka, havari tarafından saldırıya uğradı, yani en büyük korkularımız gerçekleşti. Işık, gökkuşağı ve ardından Asuka'nın kendisi, birbiri üzerine inşa edildiğinde izleyiciye bağlam ve anlam verebilen çekimlerdi. Bu, bu üç görüntünün çok basit ve bariz bir yapısökümü gibi görünse de, bölümün ilerleyen dakikalarında Asuka'nın hızlı tempolu montajlarındaki görsel uyumsuzluğu gerçekten değerlendirmeye gelince, bu tür temel bilgiler orada olmalı, aksi takdirde montaj görüntülerine ayrı varlıklarda bakacağız. Montaj sekansının kendisinde daha büyük bir meta-anlamı kaybetmesi nedeniyle bu riske atılamaz.





















Anno bu tekniklerde ne kadar usta?

Bu temel yönleri göz önünde bulundurarak, Anno'nun Eisenstein'ın teorik makalelerinden herhangi biriyle karşılaşıp karşılaşmadığının şu anda belirsiz olduğu bilinmelidir. Herhangi bir noktada iyi film ya da animasyon öğrencisi olmalı, çünkü teorileri modern sinemanın gelişimi için son derece önemliydi, ancak Anno'nun iyi bir film öğrencisi olarak statüsünün bir soru meselesi olduğu anlaşılmalıdır; bir başka önemli montaj teorisyeni olan Jean Luc Godard'a aşina olduğunu kabul ettiği düşünülebilir ama Godard'ın tekniklerini benzer bir şekilde kullanan birkaç Japon film yapımcısına da aşina olmuştur.

Bununla birlikte, montaj ve arkasındaki teori, evrensel film yapım diline az çok özümsenmiştir. Anno'nun konuya aşinalığı hâlâ söz konusu olduğu için bu montaj teorilerinin alakasız olduğunu söylemek gerekirse, büyük ihtimalle sadece bir tane yapabilmekle bu konuda bilgi sahibi olduğu söylenebilir.

22. Bölüm

En dikkat çekici montaj sekansları, Asuka'nın en derin, en karanlık anılarının yüzeye çıkarıldığı ve güvensizliklerinin daha da artmasına sebebiyet veren "zihin ihlali" sahnelerinde sunulanlardır. Zorla iç gözlemi doruk noktasına ulaştığında, izleyiciye kelimenin tam anlamıyla Asuka'nın tam bir yapısökümü sunulur. Önümüze serilmiş düşüncelerini, arzularını ve duygularını görüyoruz ve Asuka'nın aşağı doğru sarmalının başladığını, Öteki'yi reddetmesinin başladığını gördüğümüz bir noktaya ulaşıyoruz, en önemlisi üç varlıkta tezahür ediyor: Annesi, Kaji ve Shinji.

İşte bu zihin ihlali montajlarının son hali:

Montaj Sırası

22. Bölümden Kesitler

  • Gördüğümüz yirmi üç farklı görüntü, Asuka'nın çeşitli duygusal durumlardaki çekimleri, hatta 6. havari hakkında bilgiler ve çatırdayan bir dış görünüş gibi görünen şeyler. Bunlar, bağlantısız görüntüler gibi görünseler de, aslında, Asuka'nın zorla iç gözlemiyle ilgili olarak özellikle ilginç bir şekilde karşılığını veren belirli temaları takip eden tüm görüntülerdir.
  • Çekim 1-4: Gördüğümüz şey, Asuka'nın iki resmidir, biri küçümseyen, diğeri Asuka'nın yüzüne kararlı/kızgın bir bakış. Ancak çekimde en önemlisi, Asuka'nın kişiliğinde bir yırtık veya çatlak olduğunu gösteren bir "yırtık" çekimi olması. Bu, şimdi gördüğümüz gibi Asuka'nın tam ve gerçek kişiliğinin bu olmadığını söylemektir. Ancak, iki görüntü de anlatımsal anlamda konuşuyor. Anlatının başında Asuka bunların her ikisiydi, ancak bunun sadece onun tarafından giyilen bir dış görünüş olduğunu biliyoruz, bu nedenle Tokyo-3'ün dış görünüşün çekimi var. Aldatılmış bir Asuka'nın yüzü, önceki çekimlerde yapılan açıklamaları güçlendiren ve bu durumda geçişler olarak hareket eden birkaç alt ödemenin ilkidir. Asuka, bu iki şeyin gerçek benliği olmadığının farkındadır ama aynı zamanda onun gerçek doğasının ne olduğunu da sorgulamaktadır. Ve onu ne tanımlar?
  • Çekim 5-16: Asuka'nın bir başka kararlı bakışını görüyoruz, peki o neye kararlı? Bir sonraki çekim ne olduğunu gösteriyor: Shinji. 10. bölümde giydiği mayoyu giyiyor. Ama bu sadece Asuka'nın iyi niyetli bir flörtü mü? Asuka yine kararlı görünüyor, bu aynı zamanda Eva'sını canlandırdığını da düşündüren bir sahne. Bir sonraki sahne bunu doğrular: Altıncı havari. Asuka ilk kez savaşta. Ve ne olur? Shinji'nin kalbe (ya da Freudyen yaklaşımla ele alınırsa rahme) girmesine izin verir, eğer böyle düşünülürse, diyebilirsiniz ki, Asuka, Shinji'yi kutsal bir şeye davet ediyor: gerçekten sadece tanımlayıcı bir beden olarak gördüğü şey: Eva'sı ve bir Eva pilotu olarak statüsü. Özünde, Shinji'nin potansiyel "önemli bir öteki" olarak kabul edildiğini görüyoruz. "Eva=Anne"/"Shinji=Önemli Diğer" ikilemine dikkat edin.
Sırada okul üniforması giymiş Asuka var. Bu ilk kez oluyor ve heyecanlı görünmüyor. Ancak bir sonraki çekimde Asuka'nın yüzünde tamamen farklı bir ifade görüyoruz. Neden? Bu, Asuka'nın kendisinin "popüler yabancı kız" olarak yansıttığı imajları hakkında iyi yerleştirilmiş bir başka dış görünüş. Spor salonundaki dolabındaki aşk mektuplarından hoşnutsuzluğu bunu doğruluyor. Asuka diğer çocukları etkilemeye çalışmıyor - "peşinde olduğu" kişiyi (insanlar ve muhtemelen Kaji dahil) - Shinji'yi etkilemeye çalışıyor.
Ardından, bu montajın Asuka/Shinji temasını ilerleten çekimleri görüyoruz. Asuka, Shinji'nin sapıklığına sinirlenir ama çekimin konumuna dikkat edin. Sahne terstir, bunun arkasındaki teorim, çekimi baş aşağı çevirmenin plan içindeki içeriği ve alt metni çürütmenin bir yöntemi olduğudur. Yani Asuka, Shinji'nin sapıklığının iması yüzünden utanç duyuyor gibi görünüyor, ama aynı derecede sapık bir şekilde, onun bakışlarını istiyor. Toji'nin "yeni evliler" arasındaki ilişkiye dair söyledikleri hem Shinji'yi hem de Asuka'yı utandırdı. Dikkat çekici "tam yüz" allıklarının olağan anime imalarına bakılırsa, ikisi de ilişkilerinin olmasını istiyor - sadece Asuka, beceriksizce de olsa, ilişkinin fizibilitesini araştırıyor ve belki de Shinji'nin yüzü Toji'nin algısı ve kendi Asuka'ya ulaşamaması yüzünden kızarıyor.
Ardından, gerçek bir güvenlik açığımız var. Asuka, Shinji'nin yatağında uyurken annesi için ağlıyor. Yine anneye karşı diğer önemli temanın keşfine dönüyoruz. Bir sonraki sahne, Asuka'nın daha açık bir çapkınlığını göstermekte. Yine, bu, erkek bakışı için kendini cinselleştiren, daha çok dikkat çekme davranışıdır.
Son olarak, bu alt montajda yapılan kilit açıklama şudur: Anime boyunca, 22. bölümde Shinji'ye karşı nefret itirafını aktif olarak reddetti. Shinji'nin uygun şekilde yanıt verememesine olumsuz tepki veriyor, ancak yine de onu istiyor.
  • Çekim 17-23: Türlerin sonucu. "Aptal mısın?" yazan bir ara başlık görüyoruz. Neredeyse her zaman Shinji'ye yönelik olan bu alıntı, özellikle doğrudur. "Aptal mısın," diye soruyor, "bana cevap vermeyi reddediyorsun?!". Bir sonraki çekimde gösterilen Shinji'nin yatağına yatmaya kadar gittiği ve bundan sonraki çekimde gösterilen başka bir çocukla randevusunu iptal ettiği için haklı olarak kızgın. Bir sonraki plan "aptal mısın teması" üzerine kuruludur, neredeyse tamamen suçlayıcı bir çekimdir ve 22. bölümde Shinji'ye karşı Shinji'ye olan nefretini işaret eder.
Son üç çekimde nihayet sonuca, doruğa, bu montajın inşa ettiği ana ifadeye ulaşacağız. Sisli bir sahne görüyoruz, dolayısıyla açığa çıkarılması gereken bir gerçek, kırılması gereken bir gizli kod olduğunu ima edebiliriz: Asuka ne istiyor? Fallik bir alegori gibi görünen şeyde cevap basittir: Shinji. Ve pilotluğunun son sahnesinin ters çevrilmesiyle, bu farkındalığın tüm dış görünüşlerini, savunma mekanizmalarını ve varoluş gerekçesini tamamen altüst ettiğini varsayabiliriz.
Montaj Sırası

"22. Bölümden Kesitler"

  • Çekim 1-7: Montajı açan şey, öfkeli Asuka'dan biri ve ardından bir elektrik trafo kulesinin ekran görüntüsü. Kuşkusuz, anlam belirsizdir, ancak en mantıklı yorum, Asuka'nın kendisinin şekillendirdiği, inşa edilmiş, ulaşılamaz bir komplekse kızgın olduğudur. Sonraki çekimler bunu pekiştiriyor gibi görünüyor. Sonraki sekansta, "gerçek benliğine" bakan bir Asuka görüyoruz, karanlıkta kaybolmuş, daraltılmış, neredeyse düşmanca bir noktaya kadar belirlenmiş bir dış benlik tarafından yakalanmış, Eva pilotu ve tabii ki, okulda sunduğu tatlı kız versiyonu. O bunların hiçbiri değil. Bir sonraki çekim, spiral bir matkaba bakıyormuş gibi görünen bir periskop, muhtemelen Matariel'in. Bu muhtemelen Asuka'nın varlığının ve problemlerinin "daha derine inmek" veya "özüne inmek" için bir ima.
  • Çekim 8-17: Şimdi gördüğümüz şey, küçümseyen bir Asuka'nın fotoğrafı. Birine, bir şeye tepeden bakıyor ama soru şu ki, neden? Kime tepeden bakacak? Kendine bile tahammülü olmayan bir kız mı? Ve eğer böyleyse kimden onay bekliyor? Küçümseyici görünen bir başka karesi ters çevrilmiş, bu da bu duyguyu daha da çürütmüş. Bir sonraki sahne soruyu yanıtlıyor: Asuka, Shinji'den başkasının onayını istemiyor. Onu fark etmesini, bir şekilde ona cevap vermesini istiyor.
Açıkçası, bu onu kızdırıyor, her zamanki tepkisizliği ya da ilerlemelerinden herhangi birine yanlış tepki veriyor. Bu çekimin de gösterdiği gibi, tabiri caizse, kendini teldeki başka bir karga gibi hissediyor ve bu yüzden çıldırıyor. Bunu kararlı bir bakış izler - bir şey onu kendini ayırmaya, kabul görmeye itiyor, ama ne ve kim tarafından? Bir sonraki sahne yine cevap veriyor, cevabı için Shinji'ye bakıyor. Bununla birlikte, çılgınca davrandığı bir sonraki kare, Shinji'nin onu ancak o hareket ettiğinde, ona kötü davrandığında veya gösterişli davrandığında fark edeceği izlenimini güçlendiriyor gibi görünüyor. Bunu yapmazsa, aşağıdaki çekimde örneklendiği gibi, yalnızca kalabalığın içindeki başka bir yüz veya yoldaki bir araba olacaktır.
  • Çekim 18-20: On sekizinci çekimde gördüğümüz şey, Asuka'nın son kibrinin başlangıcı, onun sonucudur. Kendini Shinji'ye açan ama sefil bir şekilde başarısız olan, başarısız bir romantik ve artık başarılı sonuçlar üretemeyen bir Eva pilotu olma konusundaki fiziksel başarısızlığı. Bu sonuç, bu getiri sahne(ler)yi Asuka için şu soruyu akla getiriyor: Buradan nereye gidiyor?
Parlayan Montaj Sırası 3

"22. Bölümden Kesitler"

  • Çekim 1-10: “Kendi başıma yaşayabilirim!” ifadesi yer alırken arka planda parlıyor, önce Asuka'nın diğerine çok bağlı olan yanını görüyoruz, onun "yansıtılmış benliği"ni. Bir sonraki sahne Asuka'ya bakıyor, ama neye? Bunu takiben, başka bir makine parçası görüyoruz, büyük olasılıkla bir tren vagonu bağlantısı, bu onun gerçekten başkalarıyla bağlantılı olduğunu ima ediyor. Asuka'nın öfkesinin bir yüzünü görüyoruz, ama neye öfkeli? Tek yorum, kendi kendine zorlamaya çalıştığı şeyde, "kendi başına yaşayabileceği" gerçeğinde. Sonra fallik sahne ama tersine çevrilmiş ve rengi solmuş. Shinji olmadan yaşayamayacağına dair kendi ifadesine kızgın mı? Bundan sonra gördüğümüz, önceki montajlarda gördüğümüzle aynı resim. Bundan sonra buna "komuta Asuka" denecek çünkü bu ekran görüntüsünün çekildiği 8. bölümde, bu çekim Asuka'nın Shinji'ye (Eva'sını göstermek için) kendisini takip etmesini söylemesidir. Ama neyi emrediyor? Yiyecek veya onun üretimi. Katsuragi evindeki aşçı kim? Asuka'nın fark ettiği Shinji, bir sonraki sahnede dönüyor. Ve beğenin ya da beğenmeyin, göstermekten utansa bile, onun iyiliğini gerçekten önemsiyor. Ama bu bir kez daha soruyu akla getiriyor - neden duygularını böyle saklıyor? Reddedilme korkusu mu ve/veya daha fazlası mı?
  • Çekim 11-21: Sonraki çekimler, yanıtlanması gereken soruları yanıtlıyor gibi görünüyor: Asuka, "hücumu yönetmek" ve "ilk hamleyi yapmak" istiyor ve kendi iç sorunlarına ışık tutuyor. (15. Bölüm öpüşme sahnesinden hemen önceki ekran görüntüsü) Bunun, "sentetik aile" alanında tamamen yeni bir boyut açtığına inanıyorum, daha ayrıntılı olarak araştırılması gereken bir şey. Eva'nın pilotluğunu yaparken yaşadığı sorunlara gerçekten "ışık tutuyor" (bir sonraki sahne) gibi görünüyor (sonraki sahne). Asuka, hem çekimde hem de genellikle daha yüksek bir senkronizasyon oranına sahip olduğu önceki bölümler bağlamında önerilen diğer Eva pilotları üzerindeki üstünlüğüne bakıyor. Kırık benliği (yine EoTV ekran görüntüsü, duygularını tam olarak ortaya çıkarmak için ortaya kondu), kontrolü tarafından tamamen haklı çıktı, aksi ima edildiğinde olumsuz tepki verdi, Toji'nin "tamamen kontrol altında olmadığı" bir ilişkiyi ima eden savunuculuğunda kanıtlandığı gibi.
Bir sonraki çekim, Asuka'nın "solup giden" bir ekran görüntüsü olduğu gerçeğiyle dikkati hak ediyor. Bu muhtemelen, abartılı olmadığında ve herhangi bir durumu tamamen kontrol altında tuttuğunda hissettiği "kaybolma" hissini ima ediyor. Değilse, tabiri caizse, o sadece trende başka bir vagondur.
  • Çekim 22-25: Ancak bu kontrolü sürdürmesinin tek yolu, görünüşe göre, başkalarını aşağılık hissettirmek ve böylece onları kendisinden uzaklaştırmaktır. Kontrol edecek kimse olmadığı için o bir hiçtir. Normalde, insanlar için bu kadar korkunç olmak, bu kadar buyurgan olmak çoğu için insanların arasından aforoz edilmekle sonuçlanırdı, ancak Asuka'nın dehşet içinde baktığı bir sonraki kare tersine çevrilir - kendi zihinsel yaratımından korkmadığını ortaya çıkarır, ancak bir sonraki çekimin gösterdiği gibi, heyecanlı, delice, çıldırtıcı derecede mutlu. Bu, balık gözü merceğiyle güçlendirilen ve sonraki çarpık çekim, Asuka'nın gerçekten de kırılmış olduğunu gösteriyor gibi görünüyor. Ve eğer bu yeterli değilse, montaj "Suçlayıcı Asuka" ile sona erer ve etkili bir şekilde "BU SENSİN" der.




































































































































































































Montajlar bağlamında da belirgindir, hatta zihnin kendisinde bile, Asuka sürekli olarak zayıf konumlara yerleştirilir. Bu, cenin pozisyonunun üzerinde duran "Arael avatarı", çıplak Asuka ve "birçok kişiden biri" kalabalık sahnesi ile kanıtlanmıştır. Bu konuda daha sonra sonra konuşacağım çünkü geri bildirim bekliyorum.

  • Bu görüntülerle ilgili farklı görüşler ve tartışmalar için lütfen bu konuya bir göz atın.

Neon Genesis Evangelion'un 24. Bölümündeki Geniş Açılı Çekimin Kalıplarını Yıkmak

Anime serilerinde geniş veya aşırı geniş çekim kullanımı hakkında makul bir söz vardır: "bunlar paradan tasarruf etmek için kullanılır". Seyircinin küçük ağız hareketlerini görme yeteneği olmadığı için, animatörler kareleri kaydedebilir ve prodüksiyon bütçesinden para tasarrufu edebilir. Bununla birlikte, daha içgüdüsel bir türün hayranları arasında, bu çekimler genellikle en iyi ihtimalle “tembel” veya görünüşte hızla başarısız olan bir prodüksiyonun ön uyarısı gibi görünebilir.

Evangelion bu üretim sorunlarına yabancı değildi, gemi son beş bölümün yapıldığı sırada hızla batıyordu. Ancak, bu geniş çekimler, Evangelion'dan çok daha az yönetmenlik bakımıyla yapılmış diğer anime dizilerinin mantosuna çok iyi uyan olağan “tembel” klişeye uymuyor gibi görünüyor. Aslında, geniş çekimi kullanan diğer medyalara benzer şekilde şaşırtıcı bir şekilde, bu kompozisyonlar genellikle sadece bir animasyon karesinden ziyade bir “resim” izlenimi veriyor.

Eisenstein'ın “sinema; sanat ve endüstri arasında bir sentezdir” şeklindeki akılda kalıcı sözlerinin ardından, Evangelion'daki “bütçe tasarrufu sağlayan” geniş çekimlerin sanatsal olmaması için hiçbir neden yoktur. Hem anlatısal hem de teknik düzeyde geniş planlara yönelik bazı alt metin okumalarının yardımıyla, bu makale Evangelion'un geniş planlarının gerçekten de Eisenstein'ın sentezinin bir tezahürü olduğunu sunmayı umuyor.

Referans amacıyla, bu argümanı açıklamak adına aşağıdaki geniş çekimler kullanılacaktır:

24. Bölümden Geniş Açılı Çekimler

"24. Bölümden Çekimler"

  • Yazıda bahsedilen geniş açılı çekimler.













1. Çekim

1. Bu çekim ikilemde çok yönlüdür. İlk önce, bariz sebebe sahibiz: Ritsuko, kedisinin kaybının yasını tutuyor ve Gendo, kukla sistemin kaybından dolayı kızgın. Ancak burada sahip olduğumuz şey bundan biraz daha derine iniyor: Şimdi gördüğümüz, işine olan sevgisini tamamen kaybetmiş Ritsuko ve aşkı için çalışan Gendo. Bu çekim, ikisine de neye mal olduğunun bir tezahürüdür: Ritsuko, hayatını gerekçelendiren şeyleri kaybetmiştir, Gendo Tamamlanma planını uygulama sürecinde “ruhunu” ve empatisini kaybetmiştir.

2. Daha da derine inen şey, ikisinin ortasında bulunan semboldür: parlayan bir NERV sembolü. Burada görebildiğimiz, ikisini bir araya getiren ve daha sonra ikisini birbirinden ayıran organizasyon ve semboldür. Kompozisyonun konuşulan kelimeler kadar önemli olmadığı önceki görselden farklı olarak, burada onların ilişkisinin özüne dair bir görselimiz var. Gendo için NERV, karısını geri almak için bir araçtır. Bu nedenle, çoğunlukla onun parçası olanlara alet muamelesi yapar. Karakterlerin çoğuna olan duygusal kopuşu, anime boyunca oldukça açıktır. Ancak Ritsuko için NERV, varlığının gerekçesidir, Ritsuko; Ritsuko'yu Ritsuko yapan NERV'in kendisidir ve o bunu çok ciddiye alır. Bu sahnede, organizasyonun kendisi üzerinden tezahür eden klasik bir “çıkar çatışması” hem kelimeler hem de görseller aracılığıyla zekice oynanır.

24. Bölümden Geniş Açılı Çekimler

Ritsuko: Kumandan Ikari, büyükannemin bakmakta olduğu kedim öldü. Uzun zamandır onunla ilgilenmiyordum... Birdenbire, onu bir daha göremeyecek oldum.

Gendo: Kukla Sistemi neden yok ettin?

Ritsuko: Kukla Sistemi değildi, yok ettiğim şey Rei'ydi.

Gendo: Bir kez daha soruyorum. Neden?

Ritsuko: Şimdi beni tutsan bile mutlu değilim. O zamanlar yaptığın gibi, bedenime istediğin her şeyi yapabilirsin.

Gendo: Beni hayal kırıklığına uğrattın.

Ritsuko: Hayal kırıklığına mı uğradın? En başından beri benden hiçbir şey beklemiyordun. Hiçbir şeyim yok, hiçbir şeyim yok... Ne yapmalıyım, anne...